Jest teraz czas na zbiory selera, pietruszki. Intensywne w smaku i zapachu na surowo, łagodnieją po ugotowaniu. Do nich można dołączyć inne białe warzywa: ziemniaki, cebula, kalafior, biała część pora.
Składniki:
- 1 średnia seler
- 2 korzenie pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 litry bulionu warzywnego
- orzechy włoskie
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szkl śmietany 30%
Roztopić masło w dużym garnku, dodać pokrojone w kostkę warzywa. Posolić. Dusić ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, gotować do zmięknienia warzyw. Orzechy rozdrobić i smażyć na oleju na wolnym ogniu tak, aby nie spalić. Warzywa rozdrobnić blenderem, połączyć ze śmietaną. Na krem położyć orzechy z odrobiną oleju.
Na pewno zrobie!
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda meegaa:D
OdpowiedzUsuńSame pyszności <3
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmmm...uwielbiam takie zupki!
OdpowiedzUsuń