środa, 24 grudnia 2014

Zupa rybna z rybnymi pulpecikami

Nie barszcz z uszkami, nie grzybowa ale rybna od zawsze jest na moim stole wigilijny. Podawana z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Jest to moje ulubione dane. 

Składniki:
(wywar)
  • 2 głowy i korpusy od karpi
  • 4 l wody
  • 3 marchwie
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • śmietana 30%

(pulpeciki)
  • mięso z ugotowanych ryb
  • 1/2 bułki
  • 1 jajko 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 
  • mąka

Głowy i korpusy ryb wrzucamy do zimnej wody, dodajemy warzywa takie jak na rosół, doprawiamy, solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Gotujemy na na wolnym ogniu ok 1,5 h. 
Obieramy mięso, które gotowało się, mielimy przez maszynkę do mięsa, dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Formujemy kulki i obtaczamy w mące.Gdyby masa byłą zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Gotujemy w wywarze na bardzo wolnym ogniu kilka minut, Uważając żeby się nie rozpadły. Na zakończenie dolewamy śmietanę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz