sobota, 14 listopada 2015

Krem pomidorowy z mozzarellą

Jedne z ostatnich pomidorów, zerwane jakiś czas temu dojrzały w ciemnym miejscu. A krem z nich okazał się smaczniejszy niż robiony latem.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • 3 łyżki śmietany
  • pietruszka
  • mozzarella
  • oliwa z oliwek


Rozgrzać masło w garnku dodać pokrojone cebulki w kostkę i zeszklić je. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić dodać do cebuli. Dolać litr wody i gotować 1/2 godziny pod przykryciem. Zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietany, wymieszać. Podawać w kubku z oliwą z oliwek, pietruszką i plastrami mozzarelli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz