sobota, 5 grudnia 2015

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Piękny kolor, mocny aromat imbiru i chrupkość migdałów.

Składniki:
  • kawałek dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek imbiru
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
Roztopić masło wrzucić pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Dusić wszystko, od czasu do czas mieszając, żeby nie przypalić. Na koniec dodać dwa ząbki czosnku. Zalać wszystko 1,5 l wody i gotować ok 15 min. Przyprawić startym imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozdrobnić dokładnie blenderem na gładką masę. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz