Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Piękny kolor, mocny aromat imbiru i chrupkość migdałów.
Składniki:
- kawałek dyni
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
Roztopić masło wrzucić pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Dusić wszystko, od czasu do czas mieszając, żeby nie przypalić. Na koniec dodać dwa ząbki czosnku. Zalać wszystko 1,5 l wody i gotować ok 15 min. Przyprawić startym imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozdrobnić dokładnie blenderem na gładką masę. Posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz