wtorek, 25 września 2012

Forma do tarty

Długo szukałam odpowiedniej i niedrogiej formy do tarty. Tarta jest ciastem prostym do wykonania i chyba ciągle na topie. Wiedziałam, że nie chcę silikonowej formy, ani szklanej. Szukałam porcelanowej, ale był drogie i miały za wysokie boczki. W innym sklepie trafiłam na blaszane, ale zwykłe i za małe. Dopiero w wakacje natrafiłam na odpowiednią. Pani przekopała cały asortyment i na końcu sklepu znalazła formę, która jest przeznaczona według opisu, do pizzy. Blaszana, czarna. Nie wiem co to za warstwa, na pewno nie teflon, ale nie przywiera i co najważniejsze kosztowała 9,99 zł. 

Tarta z borówkami

 Składniki:
ciasto

  • 130g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
poza tym:
  • masło, mąka do wysypania formy
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 350g borówek amerykańskich
No to do dzieła!
Ze składników zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 h.
Piekarnik nastawić na 200'C
Rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm
Formę posmarować masłem i wysypać mąką.
Ciasto położyć na formie przycinając wystające kawałki i podziurawić całe ciasto widelcem.
Blachę wstawić na 5 min do piekarnika.
Borówki pomieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wysypać bułką tartą, położyć równomiernie owoce i wstawić do piekarnika na

20 min zmniejszając tem do 180'C. 
Gdyby się zdarzyło, że ciasto będzie surowe, zawsze można dłużej potrzymać je w piecu przykrywając wierzch papierem do pieczenia.  
Na wierzchu posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Przepis wydrukowałam i w wolnej chwili będę działać. Dzięki

    OdpowiedzUsuń