czwartek, 11 października 2012

Krem brokułowy

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa-krem. Bardzo sycąca, zawierająca dużo błonnika. No i zielona. Cieszy oko wyglądem i portfel, bo teraz brokuły są naprawdę tanie. Reszta składników zresztą też.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 litry bulionu
  •  sól, pieprz
  • śmietana
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cukru


Brokuły dzielimy na małe różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy i wrzucamy do bulionu. Aby zupa była zielona należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej  i 1/2 łyżeczki cukru. Dodajemy pokrojoną cebulę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy śmietaną.


Można podawać z grzankami, paluchami serowymi lub groszkiem ptysiowym.

1 komentarz:

  1. Pięknie! Cudowne zdjęcia! Aż chcę się biec do kuchni i gotować :)

    Bardzo mi się podoba :)

    Pozdrawiam! I obserwuję! :*

    xx

    http://voguerka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń