środa, 10 października 2012

Makaron z warzywami

Bardzo lubię ten makaron. Jest to niemiecki makaron jajeczny. Można go kupić w sklepach z zachodnimi produktami. Pasuje zarówno do sosów śmietanowych jak i do polskiego rosołu. 

 
Przedstawiam  dzisiaj potrawę z użyciem właśnie tego makaronu i warzywa, które w zależności od upodobania można dodać lub odrzucić. Zazwyczaj robię to danie jak zostają mi warzywa, albo specjalnie je odkładam. Składniki dla 2 osób.

Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu niemieckiego 
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuł 
  • ok 5 strąków fasoli zielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli, pieprz czarnego i ostrej papryki do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 7-8 min i odsączamy. Musi dobrze wyschnąć. Marchew kroimy w paski, fasole w 2 cm kawałki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 2 min, pod koniec gotowania wrzucamy brokuły i paprykę razem wszystko gotujemy jeszcze 1 min. Warzywa muszą być twarde. Odsączamy wodę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i kukurydzę z puszki. Warzywa muszą nabrać miejscami delikatnego złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę, a po chwili ugotowany makaron. Smażymy wszystko razem. Na końcu całość obficie przyprawiamy ziołami, pieprzem i ostrą papryką. 
Podajemy gorące.
Można dodać czerwoną fasolę, pieczarki, albo zielony groszek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz