poniedziałek, 29 października 2012

Gulasz

Aromatyczny, gorący gulasz rozgrzewa w chłodne dni. Jest sycącym i smacznym posiłkiem. Zawsze podaję go w towarzystwie kaszy jęczmiennej i ogórków konserwowych. Tym razem zamieniłam je na zielone pomidory. Mięso zazwyczaj wybieram chude, łopatkę bądź gulaszowe. Same cząstki mięsa muszą być pokrojone w drobną kostkę. 

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa 
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie 
  • słodka papryka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • śmietana 
Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż kawałki się zarumienią. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Pod koniec smażenia dodajemy ok 1 łyżeczki słodkiej papryki i razem wszystko mieszamy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion, dodajemy ok 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego. Do garnka wrzucamy mięso i gotujemy na małym ogniu ok 1 i 1/2 h. Od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dolewamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki. 

Gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, ma ona delikatniejszy smak od kaszy gryczanej. 

Przepis na zielone pomidory wkrótce na blogu.

1 komentarz: