poniedziałek, 15 października 2012

Kurczak pikantno-łagodny i sos kurkowy

Obiad całkiem dobry na niedziele. Tradycyjnie ziemniaki, które były po ugotowaniu lekko podsmażone ze słodką papryką i pieprzem ziołowym. Pierś z kurczaka na wierzchu czerwona i pikantna, a w środku soczysta i pietruszkowa. Aromatyczne kurki skąpane w śmietanie świetnie łączą całość i czynią z obiadu pyszną ucztę.  

Składniki:
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 30 dag świeżych kurek
  • 1/2 szk śmietany 18% do sosów 
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pierz ziołowy
  • natka pietruszki
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • masło do smażenia
  • margaryna do smażenia
  • olej do smażenia 
  • ziemniaki
Piersi z kurczaka dzielimy na 3 plastry, lekko rozbijamy i z jednej strony solimy, posypujemy pierzem i ostra papryką.


Z drugiej strony solimy, smarujemy jogurtem naturalnym i posypujemy świeżą pietruszką.


Składamy na na pół.


Smażymy na oleju na małym gazie.


Kurki delikatnie myjemy i drobno kroimy.


Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki i smażymy. Gdy odparuje płyn dodać ok 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 20 min stale kontrolując stan płynu.

  
Do grzybów dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Dolewamy odrobinę wody, aby powstał sos. Na końcu solimy i pieprzymy.

Ziemniaki gotujemy ok 15 min, a następnie obsmażamy na maśle i margarynie ok 5 min ze wszystkich stron. Na koniec smażenia posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką.


1 komentarz:

  1. od samego patrzenia leci mi ślinka haha:-)ładne zdjęcia. zapraszam do mnie http://makeadifference.blog.pl

    OdpowiedzUsuń