niedziela, 4 listopada 2012

Zielone pomidory

Dopiero niedawno dowiedziałam się, że zielone pomidory, to są po prostu niedojrzałe pomidory, a nie ich odmiana. Zupełnie prosty przepis i wykorzystanie warzyw, które nie mają szans już dojrzeć w tym roku. Dobre do kanapek, jako dodatek do obiadu. Przepis jest nieco zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki:
  • 1 kg zielonych pomidorów 
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżki soli 
Zalewa:
  • 1 l wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl octu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • kilka liści laurowych 
  • 4 łyżki oleju
Pomidory pokroić w grube plastry, cebulę w piórka, posolić i odstawić na 12h. Odsączyć wodę i włożyć do słoików. Przygotowaną, gorącą zalewą zalać pomidory. Zakręcić słoiki i zagotować je w garnku 12 min. Pomidory gotowe do jedzenia są już po 3-4 dniach.


Na dno garnka najlepiej położyć szmatkę, albo ręcznik kuchenny, a dopiero potem zalać wodą i włożyć słoiki.



1 komentarz: