wtorek, 29 stycznia 2013

Krokiety

To taki sposób na obiad lub kolację, do którego trzeba się wcześniej przygotować. Wydaje się, że jest szybki, a jednak zajmuje trochę czasu. Krokiety zawsze można zrobić na zapas, zamrozić i przed podaniem odgrzać.
Kilka ważnych wskazówek. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, albo nawet bez tłuszczu. Muszą być cienkie, a ciasto bardziej posolone, niż na tradycyjne naleśniki. Farsz powinien być dobrze przyprawiony i nie powinniśmy go żałować. 

Składniki:

(naleśniki)
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej 
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczka soli  
(farsz)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego - wieprzowego 
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • zielona pietruszka
dodatkowo
  • olej do smażenia
  • jajka do panierki
  • panierka firmy Cykoria lub bułka tarta
Usmażyć naleśniki


Cebulę zeszklić na maśle. Pieczarki umyć, pokroić na drobno i  dodać do cebuli.  Dusić tak długo, aż woda z pieczarek odparuje. Na osobnej patelni usmażyć na oleju mięso, solidnie przyprawić i dodać pietruszkę. Dodać do pieczarek i cebuli.


Na naleśniki nakładać ok 3-4 łyżki farszu, zawijać, tak aby boki chowały się do środka. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć najpierw na mocniejszym ogniu, a po chwili zmniejszyć gaz, i zrumienić ze wszystkich stron. 


Można podawać z surówką, sosem czosnkowymi lub innym.


Uwaga!!! Panierka firmy Cykoria jest dostępna np: w PoloMarkecie. Ma ładny kolor, zapobiega nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu do potrawy i nie ma żadnych przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz