środa, 2 stycznia 2013

Rybka lubi pływać

Żeby ryba po Wigilii się nie zmarnowała, trafiła do zalewy octowej. Oprócz tradycyjnych filetów z dorsza, trafiły też spore kawałki karpia w standardowej panierce i w orzechach nerkowca. Ości pod wpływem zalewy skruszeją.

Składniki na zalewę:
  • 2 cebule
  • 3/4 szkl octu
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki keczupu

Cebulę pokroić w piórka, włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia.. Gorącą zalewą zalać rybę. 


Po ok trzech dniach jest gotowa do wyłowienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz