czwartek, 10 stycznia 2013

Kurczak na obiad

Kurczak w trzech wersjach do wyboru. Tradycyjne nogi z piekarnika z chrupiącą skórką, piersi na ostro z miodem i na łagodnie z jogurtem. Do tego tylko lekka sałata ze sosem i obiad gotowy. Tylko czy nie jestem zbyt dobra? Tyle wariantów smakowych...

Nogi od kurczaka dzień wcześniej posolić, popieprzyć, dodać ostrej papryki, pieprzu ziołowego i sporo majeranku. Polać olejem i odstawić w chłodne miejsce. Piec w piekarniku z dodatkiem margaryny w tem 200'C ok 80 min w zależności od wielkości kawałków kurczaka. Po połowie czasu obrócić na drugą stronę, po 15 min z powrotem na stronę ze skórką, aby jaką przypiec. Polewać od czasu do czasu powstałym tłuszczem.


 

Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć, obficie posypać ostrą papryką i dodać 1 łyżeczkę miodu. Podczas smażenia uważać, aby się mięso nie przypaliło.


Druga wersja z jogurtem i zieloną pietruszką. Kawałki kurczaka posolić, popieprzyć, dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego i natkę pietruszki.


Mix sałat z rukolą z sosem: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i odrobina cukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz