poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa ziemniaczana

Na zimowe, mroźne dni idealna, rozgrzewająca zupa. Sycąca, mocno przyprawiona, prosta do przygotowania, dość tania, no i niestety do zdrowych nie należy. Ziemniaki sprawiają, że całość pięknie gęstnieje, a wkładka w postaci wędzonego boczku dodaje intensywnego smaku, całość skąpana w śmietanie.  

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego 
  • 2,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • śmietana do zup


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć, pod koniec dodać poszatkowaną cebulę. Wrzucić do garnka z ziemniakami. Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, mocno przyprawić pieprzem, posypać ostrą papryką i posolić. Gotować ok 1 h. Na koniec wlać śmietanę.

Uwaga: Można do zupy oprócz boczku dodać też pokrojoną kiełbasę.

2 komentarze: