poniedziałek, 4 lutego 2013

Chruściki

Co roku smażę chruściki w czasie karnawału. Kruche, słodkie, złote i delikatne. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu. Z tego samego ciasta można przygotować także róże karnawałowe. 

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 1/2 szkl  gęstej,  kwaśnej śmietany
  • 7 żółtek
  • szczypta soli  
  • olej do smażenia 
  • cukier puder i cukier wanilinowy do posypania

Jajka zmieszać ze śmietaną, wlać do przesianej mąki, dodać sól i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na 15 min pod przykryciem. Podzielić na 2 części, wałkować na gr ok 3 mm. Pokroić w paski na środku nacinać wzdłuż pasków, przewijać ciasto przez nacięcie. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Przed usmażeniem chruścików, należy zrobić próbę temperatury oleju i wrzucić kawałek ciasta. Usmażone chruściki posypać obficie cukrem pudrem ze wszystkich stron i posypać szczyptą cukru wanilinowego.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz