Składniki:
- 400 g mąki
- 1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
- 7 żółtek
- szczypta soli
- 1 białko z jajek
- olej do smażenia
- cukier puder i cukier wanilinowy do posypania
- konfitura lub wiśnie
Żółtka zmieszać ze
śmietaną, wlać do przesianej mąki, dodać sól i wyrobić na jednolitą
masę. Odstawić na 15 min pod przykryciem. Podzielić na 2 części,
wałkować na gr ok 3 mm.Wykrawać szklanką koła, następnie mniejszą szklanką i kieliszkiem. Na każdą różę potrzeba 3 różnej wielkości kołek. Każde koło nacinać po bokach kilka razy. Na spodzie kłaść największe, na środku posmarować białkiem, przykładać kolejne, smarować białkiem i na koniec położyć najmniejsze. Na środku przycisnąć, aby się wszystko zlepiło. Smażyć na oleju z obu stron na złoty
kolor. Przed usmażeniem róż karnawałowych, należy zrobić próbę temperatury oleju
i wrzucić kawałek ciasta. Usmażone róże odsączyć na ręczniczkach papierowych, posypać obficie cukrem
pudrem i posypać szczyptą cukru wanilinowego. Można na środek dać odrobinę konfitury, lub wiśnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz