poniedziałek, 25 lutego 2013

Łosoś na obiad

Czasami są takie dni, gdy chcę gotować tylko dla siebie. Zrobić małą porcję, sfotografować, nikt nie marudzi, że bałagan, albo niecierpliwi się kiedy podam do stołu. Spokój, cisza, tylko ja i jedzenie. Obiad smaczny, dobrze przyprawiony i jest dużo chrupania. 

Składniki:
  • świeży filet z łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
grzanki
  • 1 podłużna bułka z ziarnami 
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie 
  • pieprz ziołowy
  • sól
sałatka

Łososia pokroić w paski, obficie solić i pieprzyć, polać sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 h. Usmażyć na oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor, na średnim ogniu.
W misce wymieszać masło z rozgniecionym czosnkiem, przyprawami i ziołami. Posmarować pokrojone plasterki bułki z obu stron. Smażyć na patelni na niewielkim ogniu z każdej strony. Uważać, żeby się nie przypaliło.


 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam łososia, mogłabym go jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń