środa, 8 maja 2013

Ciasto drożdżowe z grilla

Ten ciekawy sposób na pieczone ciasto poznałam wiele lat temu, ale dopiero w tym roku wypróbowałam. Wcześniej jadłam ciasto drożdżowe pieczone w ognisku. Zachwycające w swojej prostocie, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Gdy pieczę się w ognisku, jest to dodatkowa zabawa. 



Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce "Kuchnia polska"

Składniki: 
zaczyn
  • 5 dag drożdży 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka 
  • 2 łyżki mąki 
ciasto
  • 75 dag mąki 
  • 1/2 szk mleka
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 7 dag masła 
  • zaczyn
Do pieczenia kilka patyczków od szaszłyków, folia aluminiowa.

Zaczyn przygotować z ciepłego mleka i reszty składników, które należy dobrze połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Ciasto. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn, mleko pomieszane z jajkami. Wyrabiać, na koniec dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać ręką. Trzeba wyczuć, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję i nie będzie spływać z patyka. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy używamy patyczków od szaszłyków najlepiej wziąć 3 jednocześnie, owinąć folią aluminiową do połowy i na to nawijać nie za grubo ciasto. Jeśli przygotowujemy ciasto w ognisku używamy kijów do kiełbasek owiniętych folią aluminiową. Piec na grillu lub w ognisku przy żarze ze wszystkich stron na rumiany kolor.  
  

Pomysł od Agnieszki C.

6 komentarzy:

  1. Na ile porcji (mniej więcej) wystarcza przygotowana ta masa,ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się. że ok 10, zależy jakiej wielkości kawałki zawija się na patyki.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak np. na 50 porcji to ile będzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A takie ciasto będzie się do czegoś nadawać gdy zrobi się go np. rano, zabierze na ognisko i użyje wieczorem? Przechowywać go w lodówce przez ten czas czy w temperaturze pokojowej?

      Usuń
    2. Dawno robiłam te ciasto, ale wydaje mi się, że jeśli wcześniej się je przygotuje, to przechowanie go w lodówce jest jak najbardziej wskazane - ciasto "urośnie" podczas pieczenia przy ognisku

      Usuń