środa, 29 maja 2013

Szparagi zapiekane z szynką pod beszamelem

Białe szparagi są bardzo popularne w zachodniej Wielkopolsce. Teraz, gdy sezon jest w pełni, można je kupić dość tanio i dlatego u mnie na obiad są prawie codziennie. Szparagi to pyszne warzywo, ale niestety trzeba je starannie obrać. A nawet jeśli to uczynimy mogą nam się trafić łykowate i gorzkie, ale nie zniechęcajmy się.
Zawsze te warzywa gotowałam w osolonej wodzie z odrobiną cukru i podawałam z masłem. Postanowiłam przygotować je trochę inaczej, żeby nie było tak nudno. O tym przepisie słyszałam już wiele razy, jest prosty i bardzo smaczny.



Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 5-6 plasterków szynki, najlepiej podwędzanej
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok 3/4 szkl mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko 
  • masło do formy


Najlepiej wybrać dość chude szparagi, dokładnie je obrać, ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok 10 min. Odcedzić, położyć na ręcznik papierowy. Zawijać w szynkę po kilka sztuk. Rozgrzać piekarnik do 200  ̊C. Formę żaroodporną wysmarować masłem położyć w niej szparagi zawinięte w szynkę.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, wlać mleko, zagotować na niewielkim ogniu i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. W razie gdyby sos był za gęsty, wlać więcej mleka.  Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia. Można dać jedno żółtko i rozmieszać. Zalać szparagi. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec aż do uzyskania jasnobrązowej skorupki na wierzchu.


20 lat temu założono Polski Związek Producentów Szparagów, a spotkanie założycielskie odbyło się w moim mieście. Sama dopiero dzisiaj się dowiedziałam: wielkopolskie szparagi.

1 komentarz: