środa, 23 grudnia 2015

Tort makowo-ananasowy

Jeśli znudził Ci się zwykły makowiec to idealny będzie ten przepis na pyszny tort makowo-ananasowy. Nie jest ciężki, a połączenie ananasa daje orzeźwienie.  

Składniki:

ciasto
  • 40 dag maku
  • ok 2 i 1/2 szkl mleka
  • 8 jaj
  • 45dag cukru
  • 2-3 krople olejku migdałowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl pokrojonych bakalii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


krem
  • 25 dag masła
  • ok 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 20 ml spirytusu
  • 3 krążki ananasa
  • syrop ananasowy 
  • orzechy włoskie do dekoracji tortu

Przygotowanie ciasta:
Mak zalać wodą, zamieszać, aby zanieczyszczenia wypłynęły na wierzch, wodę odlać, a mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 30 min, odcedzić zemleć 2 razy. Jaja umyć, sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem migdałowym. Do utartej masy dodawać powoli proszek do pieczenia i po łyżce masy makowej, Wymieszać, Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowo-makowej, dodać bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Przełożyć połowę ciasta do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tem. 180'C 50- 60 min, następnie upiec drugą część. 

Przygotowanie masy:
Utrzeć masło. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i wlać 1/2 szkl mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Odstawić z ognia, wlewać do mleka masę żółtkową powoli i ciągle intensywnie mieszając. Ponownie wstawić na mały ogień i mieszać, żeby się masa nie przypaliła. Odstawić z ognia i ochłodzić mieszając Do utartego masła dodawać po jednej łyżce powstałego chłodnego budyniu, cały czas ucierając. Gdy masa będzie puszysta, wlać alkohol, dodawać pokrojone w drobną kostkę krążki ananasa i odrobinę syropu z ananasów. Krążki makowe przełożyć kremem ananasowym, posmarować bok i udekorować wierzch. Na koniec posypać tort orzechami włoskimi. 



Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia Polska".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz