wtorek, 2 października 2012

Modra na ciepło

Czyli czerwona kapusta gotowana. Słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Ten sam przepis stosuję do kapusty białej. Można dodać jabłko, łyżkę smalcu zamiast oleju, liście laurowe i ziele angielskie. Robię jednak prostszą, łagodniejszą wersję. 

Składniki:
  • 1/2 młodej kapusty
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła


Kapustę drobno szatkujemy, wycinając biały głąb. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut. Odlewamy wodę, do garnka wlewamy olej i ocet, wkładamy masło, dosypujemy cukier, sól i pieprz. Smak trzeba wyczuć. To jest chyba najtrudniejsze, musi być słodko-kwaśny. Odpowiednio słony i pieprzny. Podawać gorące.

1 komentarz:

  1. o mamo...:-) nalepszy dodatek do zrazikow i kluseczek slaskich!!
    robie doslownie taka sama..niebo w gebie :-)

    OdpowiedzUsuń