poniedziałek, 22 października 2012

Sorbet gruszkowy

Gruszki to pyszny, słodki owoc o grudkowatej konsystencji. Idealny do kompotu, pasuje do deseru, jak i do mięs. Ten rok był bardzo łaskawy dla owoców. Gruszek było dużo, jednocześnie były dorodne i soczyste. U  mnie w zamrażarce pozostał jeszcze pyszny sorbet. Gruszki są idealne do tego deseru. 




Składniki:
  • 1/2 kg miękkich gruszek
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cukru wanilinowego  

Obrać gruszki i usunąć pestki. Z cukru i wody przygotować syrop. Syrop zagotować i wrzucić pokrojone gruszki. Dodać szczyptę cukru wanilinowego. Całość zmiksować i przelać do pudełka po lodach. Wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas (ok 30 minut), gdy sorbet zacznie twardnieć przy brzegach pudełka, wymieszać. Czynność powtarzać. Po jakimś czasie sorbet będzie bardzo twardy, więc trzeba trochę go roztopić i ponownie wymieszać. 
Przepis pochodzi z gazetki "Biedronka".

1 komentarz:

  1. To naprawdę jest takie proste? :)

    PS. Zapraszam Cię na konkurs do mnie

    Korzyści z pisania bloga

    http://fotograsia.blogspot.com/2012/10/korzysci-z-pisania-bloga.html

    OdpowiedzUsuń