wtorek, 6 listopada 2012

Szarlotka

Mała szarlotka na blachę od tarty. Mocno aromatyczna dzięki mieszance przypraw: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa. W podanym przepisie było ich jednak trochę za dużo i na drugi raz dodam zdecydowanie mniej. Wam już podaję po mojej małej korekcie. Jabłka za długo trzymałam na patelni i niestety zrobił się mus. Kratka z ciasta też nie wyszła ładnie. Ale następnym razem postaram się zrobić wszystko idealnie.

Składniki:
ciasto:
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli  

  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 zmielone goździki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania

Ciasto z podanych składników wyrobić na gładko, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min do lodówki. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło wrzucić jabłka, gdy zaczną mięknąć zasypać cukrem i dodać przyprawy. Muszą być widoczne kawałki owoców. Jabłka ostudzić.
 
Formę do tarty (średnica ok 25 cm) posmarować masłem i wysypać mąką. Jedną częścią ciasta wyłożyć (wylepić) blachę, ciasto ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 ̊ C na 10 min. Podpieczone ciasto wyłożyć jabłkami, na wierzchu ozdobić paskami z drugiej części ciasta. Posmarować białkiem. Włożyć ciasto do piekarnika na 40 min. Uważać, aby za bardzo się nie przypiekło. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 



Przepis: whiteplate.blogspot.com

4 komentarze: