niedziela, 3 lutego 2013

Oponki serowe

Idealna słodkość na karnawał. Szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i na pewno nie dietetyczne. Robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.  Najlepiej smakują w ten sam dzień. 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 250 g drobno zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła o tem. pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do smażenia olej
  • do posypania cukier puder
Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. (Jest ono delikatne i puszyste.) Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać szklanką kółka, środki wykrawać kieliszkiem. Dobrze rozgrzać olej, kłaść oponki i smażyć z obu stron. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki. Obtaczać w cukrze pudrze.


Moje wyszły trochę ciemne, za długo smażyłam bo bałam się, że będą w środku surowe. 

2 komentarze:

  1. moja mama czesto robi oponki :) sa takie dobre i takie tłuściutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że to nic zdrowego, ale są takie dobre, że nie można sobie odmówić.

      Usuń