środa, 10 lipca 2013

Tarta z jagodami i kremem śmietankowym.

Mogłabym piec tarty codziennie. Szybkie, proste, słodkie, wytrawne, na wiele sposobów i z wieloma składnikami. Teraz czas na jagody. Krem z serka typu mascarpone, pewnie większości już znany, świetnie łączy się z owocami. 

Składniki:
ciasto
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
krem
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szkl śmietanki 30 %
dodatkowo:
  • jagody
  • truskawki
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego 

Sposób przygotowania:
 
Mąkę, chłodne masło, żółtka, sól i cukier połączyć w jednolite ciasto i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Ciastem wykładać równomiernie formę do tarty i nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.   

Serek wymieszać z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. 

Ciasto wysmarować równomiernie dżemem, położyć na dżem owoce (u mnie truskawki), delikatnie rozprowadzić krem i udekorować jagodami. Schłodzić przed podaniem. 



2 komentarze:

  1. A jak! Geniusz tkwi w prostocie, powtarzam to nieustannie:) Cieszę się że jest lato, bo to najlepszy okres na takie własnie szybkie i łatwe ciasta.

    miłego dnia!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty ze świeżymi owocami. Na lato najlepsze ciasto! Wyprobuj kiedys moj przepis na kruche ciasto z owocami http://katejano.com/2013/06/27/cake-with-fruit/.
    Ps. Ale mi narobilas ochoty...

    OdpowiedzUsuń