Mogłabym piec tarty codziennie. Szybkie, proste, słodkie, wytrawne, na wiele sposobów i z wieloma składnikami. Teraz czas na jagody. Krem z serka typu mascarpone, pewnie większości już znany, świetnie łączy się z owocami.
Składniki:
ciasto
- 250g mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone (250g)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szkl śmietanki 30 %
- jagody
- truskawki
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Mąkę, chłodne masło, żółtka, sól i cukier połączyć w jednolite ciasto i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Rozgrzać piekarnik do 190'C. Ciastem wykładać równomiernie formę do tarty i nakłuć je widelcem. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.
Serek wymieszać z cukrami, dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wysmarować równomiernie dżemem, położyć na dżem owoce (u mnie truskawki), delikatnie rozprowadzić krem i udekorować jagodami. Schłodzić przed podaniem.
A jak! Geniusz tkwi w prostocie, powtarzam to nieustannie:) Cieszę się że jest lato, bo to najlepszy okres na takie własnie szybkie i łatwe ciasta.
OdpowiedzUsuńmiłego dnia!!
Uwielbiam tarty ze świeżymi owocami. Na lato najlepsze ciasto! Wyprobuj kiedys moj przepis na kruche ciasto z owocami http://katejano.com/2013/06/27/cake-with-fruit/.
OdpowiedzUsuńPs. Ale mi narobilas ochoty...