czwartek, 25 października 2012

Pulpeciki w zalewie octowej

W zalewie octowej zawsze u mnie pływały rybki. Ale nie mam nic przeciwko jeśli pływają tam mięsne kulki, klopsiki, a nawet kawałki kotleta schabowego. Dzisiaj przepis na takie małe kulki mięsne - pulpeciki z mięsa mielonego. Zazwyczaj mięso sama mielę, wiem wtedy co jem. Zalewa nie jest mocno kwaśna, dzięki dość sporej ilości cukru i przełamaniu smaku i koloru keczupem. 

Składniki: 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka/ może być świeża
  • mąka

Zalewa octowa:

  • 2 cebule
  • 3/4 szkl octu
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki keczupu

Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy jajko, bułkę tartą i pietruszkę. Wyrabiamy mięso. Robimy małe kulki i obtaczamy w mące. Wrzucamy do mocno osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną. Pulpeciki gotujemy 2-3 min i wyciągamy łyżką cedzakową.
Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka razem z pozostałymi składnikami. Gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do miski i wkładamy mięsne pulpeciki.


Po dwóch dniach są idealne.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis.Moze kiedyś odważę się potopić mięso w occie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu jada się to od lat. Teraz mieszkam już sam i nadal to się jada... u moich dzieci też będzie się to jadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbowałam :) polecam bo wychodzą tak dobre że znikają w oczach :)

    OdpowiedzUsuń