sobota, 12 stycznia 2013

Sałatka z winogronem i selerem naciowym

Przepyszna sałatka. Jadłam ją przed Świętami i już od tego czasu robiłam trzy razy. Do tanich nie należy, lecz w smaku jest obłędna i nie znam nikogo komu by nie smakowała. Połączenie słodyczy winogron z gorzkim smakiem selera naciowego i orzechów włoskich idealnie współgra. Do tego trochę konkretu w postaci kawałków kurczaka, a wszystko skąpane w jogurcie i majonezie.

Składniki:
  • 400 g ciemnych winogron
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1/2 opakowania selera naciowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz.



Kurczaka pokroić na drobno i usmażyć na oleju, na wolnym ogniu. Posolić i popieprzyć. Winogrona umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Seler naciowy i orzechy pokroić. Wszystko razem połączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Przepis od Pani Ewy z Pleszewa.    

1 komentarz:

  1. Hej! Zostałaś nominowana przeze mnie do „Liebster Blog Award”

    Szczegóły na http://hemmahosjohanssons.blogspot.se/2013/01/wyroznienie-liebster-award.html

    pozdrawiam // k

    OdpowiedzUsuń